Jullebrød

Ingredienser til 1 stort hjul
8 dl tempereret vand 5 g salt 25 g gær
1 spsk olie 200 g kerner efter eget valg
200 g spelt mel 200 g durum mel Ca 1000 g hvedemel
1 spsk honning eller sirup
1 æg
Fremgangsmåde
Lunken vand, salt og gær røres sammen med honning, 1 spsk olie samt de kerner du har valgt Tilsæt speltmel, durummel og hvedemel skiftevis til dejen slipper skålen
Lad dejen hvile i 30 minutter Giv brødet lidt tæsk og lad dejen hvile igen i 15 minutter
Dejen formes sættes på en ovnplade og snittes med en kniv som vist på billedet Smørres med æg og drysses med lidt melrester Bages ved 200 grader i ca 35 minutter. "Skal være 90 grader inden i brødet"
Spelt: Ligner hvede, men optager dejens væske langsommere og bliver derfor blødere, jo længere tid den æltes. Smagen er meget fyldig, nærmest som grove mel typer, og holdbart på grund af det høje proteinindhold. Findes som fint og groft mel. Boghvede: Af boghveden fremstilles hel og knækket boghvedegryn, boghvedeflager og boghvedemel. Boghvedemel anvendes til fremstilling af de russiske pandekager, blinis. Flager og gryn til brød eller grød