Surdejs rugbrød



Første gang du bager

Må du enten arve, en klat surdej fra en veninde eller lave den selv.

Det er godt givet ud og giver en rigtig god konsistens, og holder helt klart på friskheden i længere tid.


Små fif til Surdej

1 dl mel ” rug til rugbrød eller hvede til lystbrød” 2 dl syrnet mælkeprodukt, som yoghurt eller kærnemælk, 1 tesk salt og en knivspids sukker.

Du kan bruge hvede til lyst brød, rugmel til mørkt brød eller 50 % af hver. En god ide er at blande det i et sylteglas eller en plastskål Lad så skålen stå uden låg på køkkenbordet, så de små baktusser kan arbejde til næste dag Dag 2 tilsætter du 1spsk og 2 spsk vand i, og rører rundt, dag 3 det samme indtil det bobler lystigt.

Det plejer at tage nogle dage for surdejen klar til at blive brugt.

Husk at gemme lidt af dejen hver gang du bager.


Nu er du så klar til at bage dit brød, og du vil takke dig selv for din tålmodighed.


Det kræver gode armbøffer at ælte rugbrødsdejen i hånden, især når man lige har fået besøg af mit lille barnebarn, som synes det er mega sjovt at være med mormor i køkkenet.

Han kigger nysgerrig med når jeg ælter, og kommer dejen i formen. Han vil gerne hjælpe til med at pensle og drysse kerner på.


Ingredienser til et rugbrød

1 dl surdej

5 dl kærnemælk

2 dl kogende vand

2 dl kerne efter eget valg, eksempelvis, solsikke, hørfrø, sortesesam og græskarkerner

1 dl knækkede rugkerner ”forkogte”

1 spsk salt

1 spsk maltsirup eller honning

2 dl fuldkornshvedemel

1 dl durummel

3-2 dl hvedemel

Husk at gemme lidt kerner til toppen.


Fremgangsmåde


Bland kogende vand og kerner sammen og lad det stå i blød i 20 minutter.

Tilsæt kærnemælk sammen med surdej

Kom alle ingredienserne i, foruden det hvide mel.

Dejen røres godt sammen, komme ud på køkkenbordet og samles med hvedemel.

Dejen formes til et brød og kommes i en smurt form.

Stil dejen et lunt sted med et viskestykke over, lad dejen hvile i to timen.

Smør dejen med æg og drys lidt kerner på toppen.

Bag brødet ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 1 time. Brødet er klar når du med et stegetermometer kan måle 95 gr. I midten af brødet

Husk at vippe det ud af formen og kom det på en rist til afkøling.




18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
IMG_2806.JPG.jpg

Hej, tak fordi du kiggede forbi!

Jeg står bag madbloggen Christinas Krydderier og firmaet Foodaway.dk
Bloggen her er et foodforum hvor vi kan dele en hel bunke opskrifter og ideer med hinanden.

Tak for indsendelsen!

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest